top of page
Ieškoti

Funkcinės treniruotės - fizinio pajėgumo pagrindas



FIZINIO PARENGTUMO SVARBA

Fitbokso treniruočių sistema, skirta sveikiems ir sportuoti galintiems asmenims, norintiems sustiprėti, pažinti kikbokso techniką ir siekti sportinių rezultatų ar tiesiog paįvairinti savo laisvalaikį. Šios treniruotės reikalauja gero ir įvairiapusiško fizinio parengtumo, pajėgumo, todėl treniruotės yra orientuotos ne tik į techninį, bet ir įvairiapusį fizinių gebėjimų ir ypatybių lavinimą. Fizinis pajėgumas apibūdinamas kaip žmogaus galėjimas kuo veiksmingiau dirbti tam tikrą fizinį darbą (sportininko — įveikti fizinius krūvius, siekti gerų rezultatų). Fizinis pajėgumas yra sveikatos ir fizinio parengtumo gerinimo prielaida. Jis priklauso nuo aplinkos, gyvensenos (mitybos, fizinio aktyvumo, motyvacijos), įgimtųjų ypatybių. Pajėgumą apibūdina kraujotakos bei kvėpavimo sistemų galingumas, medžiagų apykaitos ir nervų sistemos ypatumai, judamieji įgūdžiai, raumenų jėga ir ištvermė, kūno sandara (Stonkus, 2002).


MOKSLININKŲ REKOMENDACIJOS

Pagal sveikatos orgnizacijos rekomendacijas, suaugusiems rekomenduojama užsiimti dviejų tipų – aerobine ir raumenų stiprinimo fizine veikla, kad pagerintų savo sveikatą. Pagal šias rekomendacijas suaugę per savaitę bent 300 minučių turėtų užsiimti žemesnio intensyvumo aerobine fizine veikla (ėjimas, lėtas važiavimas dviračiu, buvimas gamtoje) arba bent 150 minučių aukštesnio intensyvumo fizine veikla (bėgimas, šokiai, greitas važiavimas dviračiu, įvairios kitos sporto šakos). Suaugusiems taip pat svarbu daryti raumenų stiprinimo pratimus bent 2 kartus per savaitę. Šie pratimai turi būti skirti visoms pagrindinėms raumenų grupėms – kojų, nugaros, krūtinės, pilvo, pečių ir rankų raumenims. Būtent dėl šių priežaščių galime išskirti pamatinį fitbokso sistemos komponentą - Funkcines treniruotes. 


KUO YPATINGOS FUNKCINĖS TRENIRUOTĖS


Funkcinės treniruotės, tai visame pasaulyje populiarus treniruočių tipas, apimantis pratimus, artimus žmogaus kasdienei veiklai. Šioms treniruotėms būdingas kompleksinis ir visapusiškas požiūris į kūną, todėl programos pasižymi diaugiasąnariniais, įvairių krypčių, besikeičiančio tempo ir intensyvumo pratimais, reikalaujančiais kompleksinių fizinių gebėjimų ir judesių technikos, visumos. Fitbokso funkcinių treniruočių metu atliekama kuo daugiau fizinių gebėjimų ir kūno raumenų grupių vienu metu lavinančių pratimų bei užduočių naudojant inventorių arba savo kūno svorį, taip gerinama bendra fizinė būklė ir funkcinis pajėgumas, kurio pagalba sportuojantys gali be vargo atlikti kasdienius fizinius darbus ar užduotis tiek namų aplinkoje, tiek sportinėje veikloje.



187 peržiūros0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page